Over ons

Wie wij zijn

Karnavalsvereniging Leurse Leut bestaat uit een gezellige groep mensen die plezier voorop hebben staan, maar daarnaast een belangrijke bijdrage willen leveren aan het in stand houden en bevorderen van de Leurse karnavalstraditie.

Kamer van Koophandel: 40280887. – Rabobank: NL44RABO 0128207558.

Historie

Het begin.

Zoals in veel dorpen en steden in West-Brabant ontwikkelde het karnavalsgebeuren zich op de Leur pas laat. Meestal begon het in de jaren ‘50/’60. In Breda was er al een paar jaar voor de tweede wereldoorlog een georganiseerde karnavalsviering, maar door die zelfde oorlog kwam dat op een ‘laag pitje’ te staan.

Het was op zondag 16 februari in 1958 dat de drie (3!) wagens van de Ettense karnavalsoptocht een uitstapje naar de Leur maakten. En harmonie Constantia nam op maandag deel aan de karnavalsoptocht in Breda. Beide gebeurtenissen waren bij enkele vrienden zo goed bevallen dat ze na afloop, onder het genot van wat bier, op de Leur bij Café De Zwaan besloten om ook een karnavalsvereniging op te richten. En ze gingen meteen in een geïmproviseerde optocht de straat op.

Samen met de buurtschappen zorgde de nieuwbakken vereniging: Leurse Leut er voor dat de eerste optocht in 1959 een groot succes werd. Mede-oprichter Rinus Hermans was bereid gevonden om de eerste Prins van Ut Zwaajgat te worden.

Natuurlijk kostte ook in die tijd het een en ander nogal wat geld. Om wat inkomsten te hebben werd een karnavalskrant bedacht en uitgegeven. De naam van dit krantje werd later: “ ’t Kulleke”. Het oorspronkelijke café “De Zwaan”, in de volksmond: “dun Aop”, waar Leurse Leut ontstond,  staat aan de Lange Brugstraat nummer 15.

 

De optocht.

historie2Van 1958 tot en met 1969 reed de optocht alleen over de Leur. In 1970 werd voor het eerst een gezamenlijke optocht met Etten gereden. De Stichting Karnavalsoptocht Etten-Leur werd daartoe opgericht door Leurse Leut en de Stijloren (Ettense karnavalsstichting). Dat is ook de reden waarom de optocht jaarlijks afwisselend van Leur naar Etten rijdt en omgekeerd. Ook de plaats van de beide Prinsenwagens wisselt met de rijrichting! Tot op de dag van vandaag is de organisatie van de optocht in handen van de Stichting Carnavalsoptocht Etten-Leur (kijk ook eens op www.sco-etten-leur.nl). Als bron van inkomsten is indertijd ook het karnavalskrantje van Leurse Leut, dat voor het eerst in 1959 (!) werd uitgegeven, overgedragen aan de stichting.

De naam “ ’t Kulleke” bleef behouden.

 

Ut Zwaajgat.

In vroegere tijden was er veel scheepvaart in de Leurse haven. De plaatselijke fabrieken hadden veel goederen te verschepen en ook werden grondstoffen aangevoerd. Om terug te kunnen varen naar de Mark moesten de schepen kunnen draaien of “rondzwaaien”. Daartoe was er aan het eind van de haven, in de kom van de Leur, een verbreding gegraven, een zogenaamde “zwaaikom” of “zwaaigat”. Zo kreeg Leur zijn karnavalsnaam: “Ut Zwaajgat”(let op de j).

Like ons op Facebook